// De hipste horecazaken van Boedapest

Het is alweer een tijd geleden dat ik een bezoek gebracht heb aan Boedapest. Maar met de komende vakanties voor de deur is de planning van dit artikel wellicht zo gek nog niet.
Oorspronkelijk hadden we het idee om naar het populaire Barcelona of Porto te vliegen, maar Boedapest was simpelweg goedkoper vanuit Eindhoven Airport. Vreemd eigenlijk dat ‘Ryanair’ dit keer, min of meer, onze bestemming heeft mede-bepaald. Een echt beeld van Boedapest had ik niet. Of ja, toch wel. Een beetje grauw, communistisch, oud en alles behalve hip of modern.

Beter goed gejat dan slecht bedacht: Myway - de Hongaarse Subway

Beter goed gejat dan slecht bedacht: Myway – de Hongaarse Subway

Maar natuurlijk bleek dit stereo-type beeld nergens op te slaan. Wat een prachtstad! Adembenemende gebouwen, aardige mensen, heerlijk eten en prachtige contrasten tussen het ‘oude’ en ‘nieuwe’ Boedapest. Boedapest is namelijk moderner en hipper dan je denkt. Zeker op het gebied van horeca. Naast de toeristische pizzaria’s, bistro’s en ‘restaurants’ waar geen Hongaar te zien is (met een reden uiteraard), biedt Boedapest enkele interessante (plaatselijke) restaurants en interessante horeca-concepten. Een top 5.

5. Myway

In de categorie beter goed gejat dan slecht bedacht de MyWay. Eerlijk is eerlijk ik heb er niet gegeten maar het was wel interessant om te zien. MyWay is een regelrechte copycat van de SubWay (die in Boedapest goed vertegenwoordigd is). Hoeveel filialen van MyWay er exact zijn weet ik niet, ik heb ‘m wel meerdere keren voorbij zien komen. Ik had sowieso het idee dat Amerikaanse horecaketens populair zijn in Boedapest, wellicht door het toerisme maar ook de Hongaren zelf houden maar al te graag van Burger King, McDonalds, T.G.I. Friday’s (een keten die we niet veel zien in Europa), Hardrock Café, SubWay en KFC.

Adres: onbekend? Ook op internet niet te achterhalen (bang voor een rechtzaak?).

Fruccola Hongary

Fruccola – één van de populairste (lunch)zaken in hartje Boedapest.

4. Fruccola

Fruccola kwamen we per toeval tegen. We hadden zin in een lunch, een beperkt budget en geen zin in Amerikaans voer. Fruccola viel op gezien de trendy inrichting en er was geen stoel meer vrij! Dit was blijkbare een populaire tent, waar geen toerist te vinden was (nu moet ik wel zeggen dat er over het algemeen weinig toeristen waren in februari). Fruccola is een lunch-keten, je kunt er terecht voor broodjes, salades, pasta’s soep, gebak, smoothies en goede koffie. Ze werken vaak met voordeelmenu’s. Zo hadden wij een heerlijke kop groentesoep, een goed belegd broodje en overheerlijk koffie en dat voor omgerekend 3 euro. In Boedapest is de horeca in verhouding niet duur. Let wel op met de fooi: bij toeristische zaken wordt deze er meestal bij geteld. In dat geval hoef je geen fooi te geven, is dit niet het geval, dan is een fooi van 10% op het totaalbedrag gebruikelijk. Het hele menu van Fruccola staat gewoon op hun website (zowel Hongaars als Engels).

Adres: Fruccola o.a. op het Kristóf tér plein, nummer 3

Zeker een bezoek waard: de 'Sugarshop' met tal van zoeksappige creaties, zoals dit 'Paris-style' gebak.

Zeker een bezoek waard: de ‘Sugarshop’ met tal van zoeksappige creaties, zoals dit ‘Paris-style’ gebak.

3. Sugarshop

Jamin leest u mee? De naam van deze winkel/bakkerij is net zo zoet als de winkel zelf. Ik heb m’n ogen uitgekeken. Zo als je als kind droomt van een winkel vol met snoep, zo is Sugarshop (zie ook hun zoete website). De zoetheid spat ervan af: felle kleuren in een zeer strakke witte ambiance, zoetsappig personeel en tal van zoete hebbedingen (van spekjespistolen tot klein speelgoed). Alles wat maar zoet en eetbaar is er te krijgen: van 40 soorten JellyBeans, tot sterk gedecoreerde Cupcakes, Taarten, Cookies en zelfs eigen gemaakt ijs. Een paradijs voor kinderen en volwassen zoetekauwen. Enkel vreemd dat deze prachtige winkel zo verstopt lag. Na een bezoek aan hun website blijkt dat er in Boedapest twee filialen zijn en dat zelfs de toiletten met de nodige details verfraaid zijn (er blijkt zelfs een musicroom in elk filiaal te zijn waar je samen met een app de zoetste muziek kunt beluisteren).

Adres: Sugar Shop, o.a. in de Paulay Ede utca 48

Taart en Koffie in één van de beroemdste koffiehuizen van Boedapest: Café Central

Taart en Koffie in één van de beroemdste koffiehuizen van Boedapest: Café Central

2. Café Central

Hongarije kent een traditionele koffiecultuur die gepaard gaan met de vele koffiehuizen die Boedapest rijk is. Als je je even terug in de tijd wilt wanen (en je niet blauw wilt betalen aan het oogverblindende Café New York) dan is Café Central zeker een aanrader. Volgens ons ANWB-boekje geopend in 1887, 50 jaar gesloten geweest wegens het communistisch regime en heropend in 2000. Hier hebben we heerlijke genoten van een kannetje koffie en Hongaarse (?) Käse-Torte (of Cheesecake, hoe je het noemen wilt).

Adres: Café Central, Károlyi Mihály utca 9

Inrichting van het populaire 'Puder' restaurant aan de Ráday utca

Inrichting van het populaire ‘Puder’ restaurant aan de Ráday utca

1. Puder

Eigenlijk is een top 5 van hipste horecaconcepten niet genoeg. Er zijn tal van prachtige horeca concepten te vinden in deze stad. Zo blijken er ook veel tijdelijke uitgaansgelegenheden te zijn. Vooral in de zomer zijn deze zeer populair. Het betreft hierbij vaak leegstaande gebouwen die door kunstenaars ingericht worden en waar veelal jongeren genieten van hun biertje of andere alcoholische versnapering. Voordat je aan het bier kunt is echter een goede bodem vereist. Tot twee maal toe zijn we gaan eten bij Puder. Een opvallend restaurant in de populaire Ráday utca straat (nummer 8). Vermijd de naastgelegen pizzeria, en kies bij Puder voor de lasagne, Hongaarse Goulash of kippenbout. De inrichting is bijzonder druk en kunstzinnig, maar helemaal 2013. Het eten en de bediening is top, eveneens de Hongaren die er komen. Zeker de moeite!

Adres: Puder, Ráday utca 8

Als je genoeg gegeten hebt kun je ’s avond nog lekker genieten van een goede borrel. Een zeer opvallende bar is de “For Sale”- bar (adres: Vámház körút 2, tegenover de markthal).

De 'For Sale' Bar - met duizenden briefjes van (veelal) toeristen.

De ‘For Sale’ Bar – met duizenden briefjes van (veelal) toeristen.

De Hongaarse cultuur is hier ver te zoeken aangezien het een echte western-style bar is. Het bijzondere kenmerk aan de bar zijn de duizenden briefjes die overal hangen. Het zijn kassabonnetjes, visitekaartjes, gebruikte entreetickets of post-its vanuit de hele wereld (waaronder tal van Nederlandse treinkaartjes, inclusief enkele van ons). Daarnaast ligt er stro op de vloer, speelt er een countryband en liggen er zakken vol met pindanootjes, waarvan de schalen op de grond gedumpt worden. Dit zie je enkel in Boedapest! In Nederland zal deze zaak, wegens brandonveiligheid direct moeten sluiten. Al hadden we daar tijdens ons bezoek totaal geen boodschap aan. In Boedapest komt je vooral om te genieten.